ÉRDEMI TÁRGYALÁST, VALÓS PÁRBESZÉDET, ÜLJENEK LE VÉGRE A SZAKSZERVEZETTEL! 

Álkonzultáció a HUN-REN vezetésének „munkavállalói kérdőíve” 

A HUN-REN vezetősége 2023. június óta nem fogadja a szakszervezet delegációját, az érdekvédelmi képviselet sem az úgynevezett stratégiai workshopokon nem vehetett részt, sem a munkacsoportokba nem delegálhatott tagot, így az átalakításról, a kutatóhálózat finanszírozásáról, a kutatói életpálya beharangozott új modelljéről sem rendelkezik érdemi információkkal. 

A HUN-REN vezetése 2024. október 10-én (több mint egy év után!) „munkavállalói kérdőívet” küldött a kutatóhálózat dolgozóinak. A kérdőívvel kapcsolatban több fontos aggály is felmerült: 

  1. A HUN-REN központ a kérdőív kitöltésére mindössze  – a hétvégét is beleértve-– öt napot szabott határidőnek, és csak a kutatóhelyek saját hálózatából tette hozzáférhetővé. A határidő rövidsége és a kitöltés korlátozott elérhetősége miatt a kérdőív már önmagában álkonzultációnak tekinthető.
  2. A HUN-REN vezetése által küldött űrlap sem formai, sem tartalmi szempontból nem szakszerű kérdőív, hanem csupán néhány kérdés sora. A válaszadás tisztaságát sem garantálták: a kérdőívet újra és újra meg lehetett nyitni, ugyanarról az emailcímről több választ is be lehetett küldeni. 
  3. A „kérdőív” arról kérdezte a dolgozókat, hogy milyen kommunikációs csatornán és milyen gyakran kívánnak tájékoztatást (!) kapni. A színlelt „konzultációs” folyamat tehát egyirányú, az érdemi párbeszédet nem teszi lehetővé, a válaszadási opciók között a szakszervezettel mint munkavállalói érdekképviselettel  – a munka törvénykönyve által  biztosított – konzultáció a lehetőségek között fel sem merül. 
  4. Az utolsó két kérdés, az átalakítással kapcsolatos „5 legfontosabb félelem” megnevezése és az „5 legfontosabb pozitív várakozás” felsorolása leginkább csak a kommunikáció látszatát kelti: mintha a vezetés meghallgatná a munkavállalók közösségének hangját, akik azonban információk hiányában valós véleményt nehezen formálhatnak a helyzetről. 

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete ezért elutasítja a HUN-REN vezetésének álkonzultációját, és követeli, hogy nyilvános kutatói fórum keretében ismertessék a Magyar Kutatási Hálózat átalakítására vonatkozó tervezetet, valamint vonják be az egyeztetésekbe a kutatóhálózat érdekvédelmi képviseletének delegációját.  

Tiltakozásként 150  kutatóhálózati dolgozó a kérdőívet a következő szöveggel küldte vissza (a nyitott kérdéseknél): „Érdemi tárgyalást, valós párbeszédet, üljenek végre le a szakszervezettel (TDDSZ)” .

Budapest, 2024. október 15. 

Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük