ÉRDEMI TÁRGYALÁST, VALÓS PÁRBESZÉDET, ÜLJENEK LE VÉGRE A SZAKSZERVEZETTEL! 

Álkonzultáció a HUN-REN vezetésének „munkavállalói kérdőíve” 

A HUN-REN vezetősége 2023. június óta nem fogadja a szakszervezet delegációját, az érdekvédelmi képviselet sem az úgynevezett stratégiai workshopokon nem vehetett részt, sem a munkacsoportokba nem delegálhatott tagot, így az átalakításról, a kutatóhálózat finanszírozásáról, a kutatói életpálya beharangozott új modelljéről sem rendelkezik érdemi információkkal. 

A HUN-REN vezetése 2024. október 10-én (több mint egy év után!) „munkavállalói kérdőívet” küldött a kutatóhálózat dolgozóinak. A kérdőívvel kapcsolatban több fontos aggály is felmerült: 

  1. A HUN-REN központ a kérdőív kitöltésére mindössze  – a hétvégét is beleértve-– öt napot szabott határidőnek, és csak a kutatóhelyek saját hálózatából tette hozzáférhetővé. A határidő rövidsége és a kitöltés korlátozott elérhetősége miatt a kérdőív már önmagában álkonzultációnak tekinthető.
  2. A HUN-REN vezetése által küldött űrlap sem formai, sem tartalmi szempontból nem szakszerű kérdőív, hanem csupán néhány kérdés sora. A válaszadás tisztaságát sem garantálták: a kérdőívet újra és újra meg lehetett nyitni, ugyanarról az emailcímről több választ is be lehetett küldeni. 
  3. A „kérdőív” arról kérdezte a dolgozókat, hogy milyen kommunikációs csatornán és milyen gyakran kívánnak tájékoztatást (!) kapni. A színlelt „konzultációs” folyamat tehát egyirányú, az érdemi párbeszédet nem teszi lehetővé, a válaszadási opciók között a szakszervezettel mint munkavállalói érdekképviselettel  – a munka törvénykönyve által  biztosított – konzultáció a lehetőségek között fel sem merül. 
  4. Az utolsó két kérdés, az átalakítással kapcsolatos „5 legfontosabb félelem” megnevezése és az „5 legfontosabb pozitív várakozás” felsorolása leginkább csak a kommunikáció látszatát kelti: mintha a vezetés meghallgatná a munkavállalók közösségének hangját, akik azonban információk hiányában valós véleményt nehezen formálhatnak a helyzetről. 

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete ezért elutasítja a HUN-REN vezetésének álkonzultációját, és követeli, hogy nyilvános kutatói fórum keretében ismertessék a Magyar Kutatási Hálózat átalakítására vonatkozó tervezetet, valamint vonják be az egyeztetésekbe a kutatóhálózat érdekvédelmi képviseletének delegációját.  

Tiltakozásként 150  kutatóhálózati dolgozó a kérdőívet a következő szöveggel küldte vissza (a nyitott kérdéseknél): „Érdemi tárgyalást, valós párbeszédet, üljenek végre le a szakszervezettel (TDDSZ)” .

Budapest, 2024. október 15. 

Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete

Nyílt levél Prof. Gulyás Balázsnak, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnökének

Tisztelt Elnök Úr!

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és az Akadémiai Dolgozók Fóruma a sajtóból és a HUN-REN által kiküldött hírlevélből értesült arról, hogy a Kutatási Hálózat átalakításáról szóló tárgyalások indulnak az Irányító Testület felhatalmazása nyomán. A HUN-REN központ öt (!) ún. Stratégiai Workshopot tartott az elmúlt évben, és a saját állítása szerint nyolc munkacsoportban dolgozott a Kutatási Hálózat jövőjének tervezésén.

A kutatói közösség hangzatos (vagy inkább félelemkeltő) szólamokon kívül sem a workshopok, sem a munkacsoportok munkájának eredményéről nem tud semmit sem, az átalakítás céljairól és mikéntjéről konkrétumok nem hangzottak el.

Így a TDDSZ és az ADF felszólítja Önt és az Irányító Testületet, hogy:

  • Az Irányító Testület 2024. október 4-i ülésének jegyzőkönyvét hozza nyilvánosságra,
  • Az átalakítás konkrét céljait és a kapott felhatalmazás indokait jelölje meg,
  • Haladéktalanul ismertesse a Kutatási Hálózat átalakítására vonatkozó tervezetet. Ezt ne zárt ajtók mögött a főigazgatókkal, hanem a kutatói közösség számára elérhetően, nyilvános kutatói fórum keretében tegye meg.

Budapest, 2024.10.07,

Bakó Imre, a TDDSZ elnöke és Péter László, az ADF elnöke

A jövőt szolgáló tudomány csak stabil, kiszámítható, transzparens környezetben lehet eredményes

Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének közleménye

A TDDSZ egyetért azzal, hogy az ország jövője jelentős mértékben a magyar tudomány eredményein múlik. Éppen ezért aggódunk a magyar tudományért és az ország jövőjéért. 

Az elmúlt napokban több sajtóhír és interjú is megjelent a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat Központja (HUN-REN Központ) „V. Stratégiai Workshop” című rendezvényéről és a Kutatási Hálózat intézményeinek teljesítményét értékelő nemzetközi testület munkájáról. 

A beszámolók szerint Hankó Balázs kulturális miniszter és a HUN-REN vezetői hangsúlyozták, hogy a Kutatási Hálózat intézményei ugyan jól teljesítenek, de a hálózat egészét csakis jelentős szervezeti átalakításokkal lehet hatékonyabban működtetni. 

A TDDSZ  álláspontja szerint:

  1. A HUN-REN Központ ugyan stratégiai tervezésnek nevezi azt a folyamatot, amelyre az elmúlt évben öt workshopon több tízmillió forintot költöttek, azonban sem a konkrét célokról, sem az azokhoz vezető tervezett útról nem tudunk semmit. A Szakszervezet, azaz a dolgozók legitim érdekképviselete véleményét sem az értékelési folyamatban, sem a jövőre vonatkozó tervek elkészítésekor nem kérdezték meg. Az, hogy ismeretlen összetételű bizottságok titkos munkájába az egyes kutatóközpontokból ismeretlen szempontok szerint kiválasztott munkatársakat vontak be, nem jelent sem egyeztetést, sem a dolgozók véleményének megismerését. 
  2. A kutatóközpontok teljesítménye nemzetközi mércével is számottevő,  annak ellenére, hogy  – amint azt az értékelő bizottságok és a HUN-REN Központ vezetői is elismerik –  szégyenletes, reálértéken folyamatosan csökkenő finanszírozás mellett működnek, és a kutatóhálózati dolgozók bére is megalázóan alacsony. 
  3. A helyzet megoldását nem szervezeti átalakítás, hanem stabil, legalább 4–6 évre rögzített, európai uniós színvonalú finanszírozás és ennek részeként a jelentős béremelés jelenti. Ezt Alexander Zehnder professzor, az értékelést vezető svájci kutató is kiemelte a Mandinernek adott interjújában, mint ahogy azt is, hogy a teljesítmény javítását célzó stratégiai tervezés alapját a béremelés mellett a kiszámítható körülmények megteremtése képezi. 
  4. A nemzetközi értékelés jelentéseiben visszatérő elem, hogy növelni kell a határozott idejű, flexibilisebb, projektalapú foglalkoztatást. A TDDSZ véleménye szerint ez tovább rontaná a tudományos dolgozók helyzetét, mert növeli a kiszolgáltatottságot, az általános bizonytalanságot, a ma is jelentős munkaterhelés és kizsákmányolás mértékét, tehát rövid távon is rontja a tudományos teljesítményt, illetve tovább korlátozza az alkotómunkához szükséges akadémiai szabadságot, ami pedig már jelenleg is aggasztóan alacsony szintű.  

Összességében a HUN-REN Központ jelenlegi működése nem a kiszámíthatóság, a stabil környezet megteremtése, hanem a bizonytalanság folyamatos növelése irányába mutat. Ha ez nem változik meg azonnal, akkor az elvándorlás aggasztó tendenciái tovább erősödnek, a tudományos intézményekben dolgozókat pedig a végletekig kimeríti a folyamatos bizonytalanság, ami a sokat emlegetett „tudományos potenciál” kiaknázása helyett annak rombolásához vezet, és felszámolja azokat a lehetőségeket is, amelyekkel az MTA-tól 2019-ben elszakított kutatóhálózat az élhetőbb, igazságosabb és jobb módban élő ország megteremtéséhez hozzájárulhatna.